Demo

ENERGETSKA OBNOVA KUĆA I ZGRADA: TREBA LI SE POŽURITI?

Energetski pregled i energetski certifikat prvi su korak do uštede novaca, ali i do potencijalnih subvencija poput onih koje dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili nadležno Ministarstvo.

 ENERGETSKA OBNOVA KUĆA I ZGRADA: TREBA LI SE POŽURITI?

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske koji subvencionira projekte energetske učinkovitosti je instrument za najdjelotvorniji način postizanja ciljeva održivog razvoja u našoj zemlji kad je riječ o građanima. 

Računica je jednostavna, što se energija manje troši na nekvalitetan način, građani će je manje platiti i manje je zagađenje. Sam pojam energetske učinkovitosti ima svoje stručne parametre, u podlozi je izračun propuštanja topline kroz pojedine građevinske materijale. Veća učinkovitost doprinosi smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš, većoj industrijskoj konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju sigurnosti opskrbe energijom, stoji u preambuli Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Europska unija je 2007. godine donijela svoju energetsku politiku s među ciljevima smanjenja  godišnje potrošnje energije odnosno zagađenja okoliša. Prema prvotnom planu, cilj je bio smanjenje potrošnje energije za 20 posto do 2020. godine, popularno nazvan 20 20 20. Zbog povećanog zagađenja planete Zemlja i prosječne temperature koja je u porastu, donijet je 2018.  godine novi paket mjera prema kojemu je cilj smanjenja potrošnje energije za najmanje 32,5 posto do 2030. godine. 

Promjena tehnološkog pejzaža U međuvremenu se zadnjih godina promijenio cijeli tehnološki pejzaž. Tako na primjer svi vodeći proizvođači automobila na svijetu planiraju proizvodnju električnih automobila, neki su već postavili letvicu visoko, objavivši datume kad prestaju proizvoditi motore s unutarnjim sagorijevanjem. Kako se sada čini, ti su nam datumi sve bliži i bliži. 

S druge strane, obnovljivi izvori energije od sunca i vjetra u pojedinim europskim zemljama već dostižu visoke postotke. Nedavno je objavljen podatak da je po prvi put proizvodnja energije iz obnovljivih izvora postala vodeća po ukupnoj snazi proizvedene energije u svijetu u 2020 godini. Konkretno, u izvješću za 2021. godinu
IRENA je objavila podatak da čak 80 posto novih kapaciteta u svijetu za proizvodnju energije potječe  iz sunca i vjetra te vodenih resursa. Prema tim podacima,  na kraju 2020. globalni kapacitet obnovljive energije iznosio je 2 799 GW, a hidroenergija i dalje predstavlja najveći udio (1 211 GW) iako je solar i
vjetar brzo sustižu. Ta dva izvora obnovljive energije dominirala su proširenjem kapaciteta u 2020. sa 127 GW (solar) i 111 GW (vjetar) novih instalacija. Istovremeno se izvan pogona stavljaju elektrane koje rade na fosilna goriva u Europi, Sjevernoj Americi i u Euroaziji.
Iako još traju rasprave o budućem okviru europske politike za razdoblje nakon 2030. godine, računa se da će  do sredine stoljeća doći do potpunog zaokreta u proizvodnji energije i da će više od polovice proizvodnje energije biti iz  obnovljivih izvora. Strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu predviđa značajno veći udjel proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, veću energetsku učinkovitost i smanjenje emisije stakleničkih plinova. 
Građane i vlasnike zgrada i kuća možda toliko i ne zanima što se dešava na globalnom planu, no svakako ih zanima hoće po za svoju kuću ili zgradu potrošiti manje novca za grijanje i pripremu tople vode i na taj se način uključiti u europsku akciju štednje energije i time smanjenja ugljičnog otiska na planeti. 

O energetskoj učinkovitosti zgrada i kuća razgovarali smo s Monikom Lesar, dipl. ing. građevine iz tvrtke RITEH projekt d.o.o. iz Čakovca, koja u zadnje vrijeme radi mnogo projekata energetske učinkovitosti i ima dragocjena iskustva u realizaciji projekata.
 
 - Što se sve dobiva povećanjem energetske učinkovitosti?

- Prije svega, svaka se građevina mora prije ili kasnije na neki način obnoviti. Energetskom obnovom se obnavlja fasada ali to nije primarni cilj već poboljšavaju energetska svojstva građevine, štiti se ovojnica od vanjskih štetnih utjecaja, te se produljuje životni vijek građevine. tj. postiže se to da ta ista građevina značajno
smanji troškove energenata koji se koriste za grijanje tj. hlađenje. Prednosti energetske obnove su brojne: manji troškovi za energente za zagrijavanje, ugodniji boravak za ljude, povećanje vrijednosti nekretnine, vizualno ugodniji i atraktivniji objekt, smanjenje negativnog utjecaja vlage na objekt, smanjenje negativnog utjecaja toplinskih mostova, smanjenje troškova proizvodnje po jedinici mjere (za industrijske objekte), smanjenje negativnog utjecaja buke, smanjenje emisije CO2.  Energetskom obnovom ujedno štitimo i produžujemo vijek konstruktivnih elemenata zgrada kao što su zidovi i nosiva konstrukcija, samim time se očuva i mehanička stabilnost i otpornost građevine.

- Koji sve radovi podrazumijevaju energetsku obnovu? 

- Prije svega to je ugradnja toplinske ovojnice tj. fasade, zatim zamjena stolarije, na ravnim krovovima se ujedno sanira i krovište... Može se poboljšati sustav grijanja, ugradnja novih kotlova, obnovljivih izvora topline, dizalica topline, solarnih sustava za grijanje tople vode. Tu je i povećanje toplinske zaštite zgrade (postavljanje toplinske izolacije te energetski učinkovite stolarije); povećanje učinkovitosti sustava grijanja, hlađenja i ventilacije;  povećanje učinkovitosti sustava rasvjete i električnih uređaja. Velika je energetska dobrobit  korištenje obnovljivih izvora energije radi uštede i
smanjenja CO2 u atmosferi, odnosno zamjena tehnoloških procesa energetski učinkovitijim. 

- Koliko se energetskom obnovom može smanjiti potrošnja energije?

- To jako ovisi o samoj zgradi i projektu energetske obnove. No u prosjeku je moguće ostvariti oko 60 - 70 % uštede, što nije malo.

- Koje mjere energetske obnove obiteljskih kuća postoje i od čega se sastoje?

- Mjere povećanja vanjske ovojnice ( krovovi i fasade), mjere zamjene vanjske stolarije, mjere povećanja energetske učinkovitosti sustava grijanja (novi kotlovi, bojleri, toplinske pumpe i slično). U sklopu zamjene kotlova i bojlera mogu se financirati i nova grijaća i rashladna tijela ( radijatori, ventilokonvektori i slično).Izradom sanacije ovojnice, možete povećati energetski učinkovitost, a sufinancira se trošak izrade slojeva termoizolacije i svih ostalih popratnih elemenata koji čine komplet pojedinog rada. Primjerice, ugradnjom slojeva toplinske izolacije u krovište, sufinancira se kompletno novi pokrov, te npr. izrada spuštenog stropa ukoliko se radi o grijanom potkrovlju obiteljske kuće.

- Tko može dobiti poticaje iz mjera energetske obnove?

- Ovisno o vrsti pojedinog natječaja prihvatljivi korisnici su privatni vlasnici obiteljskih kuća, suvlasnici višestambenih i stambeno poslovnih zgrada, poslovni korisnici, industrijske zgrade i tvrtke. 

- Kako mogu izračunati ili procijeniti koliko će me financijski stajati energetska obnova kuće?

- Najbolje je prepustiti stručnjacima: teško je dati konkretne odgovore bez da se kuća detaljno pregleda i izradi kvalitetan energetski pregled. Energetskim pregledom daju se i prijedlozi mjera poboljšanja energetske učinkovitosti sa proračunom ušteda, te rokom povrata investicija. Energetski pregled i energetski certifikat prvi su korak do uštede novaca, ali i do potencijalnih subvencija poput onih koje dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili nadležno Ministarstvo.
 

Tvrtka RITEH projekt d.o.o. ne nudi samo obični certifikat već svakom pregledu pristupa sistematično kako bi investitoru pomogla uštedjeti novac i kako bi investitoru pomogla u dobivanju subvencija iz područje energetske učinkovitosti, jer upravo na temelju kvalitetnog i profesionalno odrađenog energetskog pregleda i energetskog certifikata možete dobiti sredstva iz raznih izvora. Na temelju izvješća o energetskom pregledu tj. određenih preporuka i mjera izrađuju se projekti energetske učinkovitosti (obnove), a što može uključivati: zamjena ovojnice zgrade (fasada zgrade), zamjena stolarije, zamjene rasvjete energetski učinkovitijom, zamjene termotehničkog sustava (grijanje/hlađenje) itd.

energetska obnova

- Na koji način doći do poticaja za energetsku obnovu?

- Energetski pregled i energetski certifikat uvijek su prvi korak. Na temelju kvalitetnog izvješća o energetskom pregledu i na temelju mjera i preporuka iz energetskog certifikata se izrađuje projekt energetske obnove. Upravo radi toga upozoravamo na velik broj energetskih certifikatima koji prodaju "papir" s kojim kasnije nije moguće dobiti subvencije, stoga je jako bitno odabrati profesionalno i stručno poduzeće za energetsko certificiranje koje će Vas voditi kroz cijeli proces.
Subvencije, tj. bespovratna sredstva za energetsku obnovu se mogu dodijeliti za različite faze:
-    sufinanciranje energetskog certifikata i energetskog pregleda kuće ili zgrade
-    sufinanciranje projekta energetske obnove
-    sufinanciranja stvarnih radova

- Što sve treba proći da bi se došlo do poticaja za mjere energetske obnove?

- Ukoliko ste privatni korisnik, odnosno vlasnik obiteljske kuće potrebno je angažirati energetskog certifikatora da izradi   energetski pregled zgrade i energetski certifikat, koji pokazuje energetsko stanje pojedine zgrade ili njenog dijela. Važno je dokazati potrebnu uštedu energije s obzorom na mjere energetske učinkovitosti koje želite provesti. Zatim, potreban vam je:dokaz legalnosti zgrade, kao i dokaz vlasništva. Bar jedan vlasnik treba imati prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine koju želite prijaviti.
Ponude izvođača koje moraju odgovarati uvjetima natječaja i biti usklađene s mjerama energetske obnove.

Ukoliko ste vlasnik višestambene zgrade, princip je sličan, samo je osim energetskog certifikata potrebno izraditi i kvalitetan projekt energetske učinkovitosti. Nakon izrade kvalitetne dokumentacije koju za vas priprema vaš energetski certifikator odnosno projektant, potrebno je prijaviti zgradu na natječaj.

Ovdje bi posebno istaknula važnost točnosti dokumentacije i kvalitete dokumentacije (dobar projekt, dobar troškovnik) kako bi se predvidjelo čim više radova koje je moguće aplicirati i kojima se postiže ušteda. Zadnji natječaj je bio po principu „najbrži prst“, dosta ljudi se prijavilo među prvima, ali nisu svi dobili pozitivne odluke o odabiru, upravo iz razloga što se nešto dogodilo s dokumentacijom: nije bila dovoljno točna i kvalitetna.

„Najbrži prst “ kako ljudi to vole zvati, je modalitet trajno otvorenog javnog poziva i omogućuje brži protok sredstava od Ministarstva do klijenta, jer se evaluacija predmeta skraćuje i klijenti brže dobivaju odluke o odabiru. 

- Što savjetujete svima onima koji žele poboljšati energetsku učinkovitost zgrade ili kuće, ili onima koji se još dvoume?

- Moj savjet je svima koji žele postići bolju energetsku učinkovitost svoje kuće ili zgrade da se na vrijeme počnu pripremati, kako bi se na vrijeme pripremila
odgovarajuća dokumentacija. Smatram da nije teško dobiti subvenciju, sa kvalitetnim projektantom i certifikatom
je zapravo lako. Ukoliko niste sigurni da li Vam se to isplati na primjeru obiteljske kuće npr. uobičajenog načina gradnje i kvadrature kakve su se gradile 70-tih i 80-tih godina,
treba znati da prosječno godišnje trošite između 200-250 kWh/m2 godišnje, što svrstava vašu kuću u E RAZRED ILI LOŠIJI. 
Preračunato, ukupno u toplinskoj energiji to bi značilo da potrošite 70 % više energije nego da je vam kuća u realno C ili B razred. Nakon energetske obnove mogli bi
postići znatne uštede. U prosjeku, ako bi gledali potrošnju energije po m2 godišnje prije obnove, ona bi ona iznosila cca 8 kn/m2. To znači da za kuću od 100 kvadratnih metara površine
godišnje potrošite oko 8000 kuna ako grijete cijelu kuću. 

Ako godišnje na grijanje trošite npr. sveukupno 5000 kn, a nova fasada vas košta samo 40 % ukupne investicije, ( donacije odnosno subvencije iznose najčešće 60%) vama se rokovi povrata investicije skraćuju na pola. Umjesto za 15 godina, vama se povrat investicije vrati u vremenu manjem od sedam godina. 

U ovoj gruboj procjeni investicije nismo uzeli u obzir uštedu koju imate u hlađenju u ljeti, te također povećanje ugodnosti boravka u prostoru. Čim prije krenete u energetsku obnovu, tim prije vam se prije počne vraćati investicija. U protivnom vi doslovno vašu toplinsku energiju bacate van kroz loše izoliranu
ovojnicu, a to je samo jedna od mana loših ovojnica. Šteta je propustiti priliku za donaciju, pa svima savjetujem: ako imate mogućnosti obnovite kuću ili zgradu što prije. Pozitivna iskustva mnogih naših korisnika su meni pozitivni primjeri zašto bi trebala raditi ovaj posao i pomagati drugima da sami sebi uljepšaju svoj prostori i ulične nešto i za sebe. ali i za okoliš. Kada me ljudi upitaju da li im se nešto takvo isplati, a to su najčešće pitanja građana,  uvijek ću im iskreno odgovoriti i potkrijepiti izračunom procjenu investicije  za svaku pojedinu zgradu.

Obratite nam se sa povjerenjem:
📞 098 / 133 7923

📞 040 / 633 214

📧 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pratie nas i na facebook.com/ritehprojekt

 

 OD IDEJE DO RALIZACIJE

 

 

logo 200x60

 

 

logo 200x60 

Mačkovec (Grad Čakovec)

Trg sv. Petra i Pavla 14

040 / 633 - 214

098 / 133 - 7923

info@ritehprojekt.hr