Demo

Energetska obnova - NOVOSTI

FZOEU će od sutra prema redoslijedu zaprimljenih faktura početi građanima i tvrtkama isplaćivati zaostala sredstva za ugovorene projekte. Očekuje se da će nastali zaostaci biti podmireni u roku od 15-ak dana.

31.08.2016.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (skraćeno FZOEU) će od sutra, 01.09.2016. prema redoslijedu zaprimljenih faktura početi građanima i tvrtkama isplaćivati zaostala sredstva za ugovorene projekte iz područja energetske učinkovitosti. Očekuje se da će nastali zaostaci biti podmireni u roku od 15-ak dana.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tokom godine više su puta javno objavili kako se očekuje da će natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća biti objavljen tek u rujnu ove godine, a za višestambene zgrade prije ljeta. Za sada natječaji još uvijek nisu objavljeni, a u posljendje vrijeme niti nema informacija kada će biti objavljeni.

Već je poznata stvar kako je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za obnovu stambenog sektora u Republici Hrvatskoj, energetska obnova, do 2020. godine dostupno čak 100 milijuna eura; od toga 30 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća, dok je 70 milijuna eura predviđeno za obnovu višestambenih zgrada. Međutim, povlačenje EU sredstava podrazumijeva i prilagodbu tj. promjenu samih uvjeta sufinanciranja. Za dobivanje Europskih sredstvava će se moći prijaviti zgrade koje imaju energetski razred D ili lošiji energetski razred ako su smještene na kontinentu, odnosno C energetskog razreda i lošijeg energetskog razreda ako se nalaze u primorju. Moguća će biti obnova samo cjelovitih (višestambenih) zgrada, a ne samo pojedinačnih ulaza te će projekti, kako bi se kvalificirali za sufinanciranje, morati ostvariti više od 50% ušteda energije potrebne za zagrijavanje. Prosječne uštede koje su se do sada ostvarivale na zgradama koje su se energetski obnavljale uz poticaje Fonda iznosile su oko 60 %.

Još jednom svim potencijalnim korisnicima ukazujemo na činjenicu da je već mnogo puta upozoreno da će se natječaj za energetsku obnovu u 2016. godini mijenjati u odnosu na prijašnju godinu, kakve će to točno biti izjmjene to se još ne zna u detalje, ali je već spomenuta činjenica poznat - a to je da će trebati ostvariti barem 50 % uštede nakon provedene energetske obnove. Sve novosti vezano uz natječaje možete pratiti na našoj web stranici, ali i na Facebook stranici www.facebook.com/ritehprojekt/

Kako će se koristiti sredstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u suradnji s nadležnim ministarstvima, Fond još uvijek radi na usklađivanju odrednica programa sa europskim uvjetima. Čim budu definirani svi uvjeti novog natječaja, sve građane ćemo pravovremeno informirati, putem naše Internet stranice, Facebooka, a kao i prošle godine RITEH projekt će sudjelovati u informiranju građana putem medija.

Savjeti za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Stručno osoblje (inženjersko i administrativno) poduzeća RITEH projekt d.o.o. svim potencijalnim i zainteresiranim klijentima daje besplatne savjete i dijeli iskustva iz prošlogodišnjeg natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća. I to na telefon ili u uredskim prostorima sjedišta RITEH projekt d.o.o. Za više detalja o prošlogodišnjem natječaju kliknite ovdje.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontakitrate na 040 / 633 -214 ili nam se javite e- mailom.

Skrećemo pažnju svim građanima zainteresiranim za energetsku obnovu, ali i općenito za energetsku učinkovitost da obrate pozornost gdje, kako i kod koga će se informirati o energetskoj obnovi i općenito o energetskoj učinkovitosti. Naime, poduzeća koja su ovlaštena za provođenje energetskih pregleda i izdavanje energetskih certifikata su jedine pravne osobe koje su za to ovlaštene jer zapošljavaju stručno, ovlašteno i educirano osoblje. Interes izvođača, proizvođača i raznih trgovina (koji vrlo često imaju zbunjujuće nazive koji podsjećaju na državne organizacije) je najprije prodati svoje proizvode i usluge, pa zato pritom potencijalnim investitorima preporučuju i sugeriraju svoje proizvode i usluge na način da im daju informacije o vrlo kratkim rokovima isplativosti navodeći pojedine primjere. Interes ovlaštenih energetskih certifikatora trebao bi biti neovisan od određenih proizvođača, izvođača ili trgovaca. Izvješće energetskog certifikatora o provedenom energetskom pregledu mora sadržavati detaljno opisane prijedloge svih predloženih mjera energetske učinkivotosti sa detaljnim izračunom roka povrata investicije. Rok povrata investicije izračunava se temeljem prikupljenih podataka pri energetskom pregledu i nije isti za sve zgrade. Rok povrata investicije za pojedinu mjeru energetske učinkovitosti provodi se prema određenoj metodologiji.

Pratite nas i lajkajte na našoj facebook stranici https://www.facebook.com/ritehprojekt/ i budite stalno obavješteni o trenutnim novostima.

RITEH projekt d.o.o. - Vaš siguran partner u energetskoj učinkovitosti.

Okupljamo inženjerski tim građevinske, arhitektonske, strojarske i elektrotehničke struke, koji pronalazi kvalitetna, isplativa, dugoročna i pouzdana rješenja. RITEH projekt d.o.o. Vaš pouzdani partner u energetskoj učinkovitosti, preko 200 subvencioniranih projekata energetske obnove. RITEH projekt d.o.o. je poduzeće ovlašteno za energetske preglede i izdavanje energetskih certifikata za sve vrste i velićina zgrada, kao i za projektiranje i nadzor. Pružamo cijelokupnu uslugu sa vlastitim resursima; energetsko certificiranje, savjetovanje, projektiranje, nadzor. U rubrici novosti saznajte sve najnovije vijesti, informacije i savjete iz područja energetske učinkovitosti. I ove godine se očekuju poticaji za obnovu obiteljskih kuća i višetambenih zgrada, ali i za energetsku učinkovitost u industriji gdje imamo vrlo značajne reference. Kontaktirajte nas, kako biste saznali mogućnosti dobivanja subvencija i potencijale uštede energije - novca. Proučite i naše ostale inženjerske usluge (projektiranje, certificiranje, nadzor, etažiranje, sudsko vještaćenje, procjene itd.).

Kliknite ovdje da biste preuzeli letak Energetska obnova

 

 

logo 200x60 

Mačkovec (Grad Čakovec)

Trg sv. Petra i Pavla 14

040 / 633 - 214

098 / 133 - 7923

info@ritehprojekt.hr