Demo

Novi natječaji i potpore za turistički sektor

14.10.2015.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller je, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem, ministrima turizma Darkom Lorencinom i poduzetništva i obrta Gordanom Marasom te predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem, sudjelovao na susretu s turističkim djelatnicima u sklopu Dana hrvatskog turizma u Poreču.

 

Müller je rekao kako je Fond kroz razne projekte i programe koji se provode u turističkom sektoru uložio oko 120 milijuna kuna. „Trenutno imamo otvoren javni poziv za neposredno sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, a hotelijeri su se mogli kandidirati i na druge natječaje Fonda, npr. za energetsko certificiranje, energetsku obnovu nestambenih zgrada, kupnju hibridnih i električnih uređaja, i natječaj za korištenje obnovljivih izvora energije. Svi navedeni programi moći će se koristiti i sljedeće godine, a na raspolaganju će biti i sredstva iz EU fondova. Kako bi unaprijedili turističku ponudu, a pri tome zaštitili naše biološke i krajobrazne vrijednosti, Fond u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode ulaže i u projekte koji se provode u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. – istaknuo je Müller.

Da je hrvatski turizam na valu rekordnih rezultata govori rast od sedam posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, te preko osam milijardi eura prihoda. „Ove je godine u hrvatskom turizmu ostvareno 498 milijuna eura investicija, a sljedeće godine očekujemo 676 milijuna od kojih pola investira javni sektor. Najveći izazov predstavlja nam produljenje sezone, odnosno razvoj u razdoblju pred i post sezone koji možemo poboljšati kroz destinacijski menadžment i daljnje povezivanje i sinergiju javnog i privatnog sektora na svim razinama. Na tragu samo da ostvarimo zacrtani cilj od sedam milijardi eura investicija turističkog sektora do 2020. godine.- rekao je ministar Lorencin.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo je da se ciljanim Vladinim mjerama pokrenuo cijeli niz investicija u turizmu, osiguravši povoljno financiranje kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak, te kroz bespovratna sredstva iz EU fondova.
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras održao je prezentaciju na temu podrške malom i srednjem poduzetništvu u turizmu kroz povećanje kvalitete i dodatne ponude hotela, te je najavio novi natječaj iz europskih fondova namijenjen turističkom sektoru. Natječaj je vrijedan ukupno 304 milijuna kuna, a pojedinačna potpora iznosit će maksimalno do 10 milijuna kuna, dok će se potpora moći iskoristiti za izgradnju i opremanje novih ili rekonstrukcija i opremanje postojećih hotela kategorizacije 3, 4 ili 5*, uz obveznu izgradnju i realizaciju dodatnih sadržaja koji će doprinijeti produljenju turističke sezone i atraktivnosti ponude na destinaciji. Također, potpora će se moći iskoristiti i za podizanje kategorizacije za najmanje jednu zvjezdicu.

Ovogodišnji Dani turizma završili su svečanom dodjelom nagrada Turistički cvijet i Čovjek - ključ uspjeha u turizmu u organizaciji HGK i HTZ-a.
Preuzeto od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: www.fzoeu.hr
http://www.fzoeu.hr/hr/novosti/novi_natjecaji_i_potpore_za_turisticki_sektor/

Ukoliko imate bilo kakvih detalja vezano za mogućnosti dobivnja bespovratnih sredstava obratite nam se. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

logo 200x60 

Mačkovec (Grad Čakovec)

Trg sv. Petra i Pavla 14

040 / 633 - 214

098 / 133 - 7923

info@ritehprojekt.hr