Demo

Što sve utječe na energetski razred?

Mnogo je parametara koji utječu na energetski razred zgrade. Ovisno o potrošnji energije koju neka zgrada troši se smješta u jedan od 8 energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F, G (gdje  A+ predstavlja energetski vrlo učinkovitu zgradu, a G energetski vrlo neučinkovitu zgradu). Energetski certifikat je dokument koji utvrđuje energetski razred zgrade, predočuje energetske karakteristike zgrade i daje informaciju o potrošnji energije te stanju zgrade u odnosu na energetsku učinkovitost. O čemu sve ovisi koji će razred neka zgrada biti?

Energetski certifikat tj. energetski razred zgrade nam daje informaciju o potrošnji energije koju neka zgrada troši, a o energetskom razredu ovisi jako mnogo parametara.

Pošalji upit saznaj cijene i naruči najpovoljniji i najbrži energetski certifikat za kuću, stan ili zgradu. Nazovi na: 098 133 7923. Radimo u cijeloj Hrvatskoj za sve vrste i veličine zgrada. Vrlo brza isporuka certifikata.

Što sve utječe na energetski razred?

- lokacija zgrade (da li je zgrada u Čakovcu, Zagrebu, Varaždiu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku ili nekom drugom gradu?)

- vrsta zgrade i namjena (režim korištenja zgrade - stan, kuća, apartman, poslovna, ustanova itd.)

- karakteristike vanjske ovojnice zgrade (od kakvih materijala su izgrađeni zidovi, da li ima toplinske izolacije, kakve i koliko, koji je redoslijed slojeva vanjske ovojnice itd.), 

- karakteristike stolarije (vrsta okvira: PVC, drvo, aluminij, čelik i sl. Vrsta ostakljenja: LOW stakla, punjena argonom, obična stakla, IZO stakla itd.)

- kada je zgrada građena (starost građevine, i kada je bila zadnja značajna adaptacija)

- orijentacija otvora (na koju stranu ima koliko i kakvih otvora - prozora/prozirnih elemenata pročelja, vrata itd.) - istok, sjever, zapad jug i solarnih dobitaka)

- da li prozori imaju zaštitu od sunca? (kakvu (rolete, zavjese, žaluzine...), gdje - s unutrašnje strane ili zaštitu s vanjske strane)

- zrakopropusnost

- zaklonjenost zgrade (nezaklonjena, umjereno zaklonjena i zaklonjena zgrada)

- površina i vrste vanjskih zidova na pojedinu stranu svijeta

- površina zidova prema negrijanim prostorima (garaža, spremište, podrum, tavan...)

- površina zidova prema grijanim prostorima (susjedni stanovi itd.)

- površine, volumeni i karakteristike grijanih i negrijanih prostora

- površina, vrsta i karakteristike otvora, po orijentacijama na pročeljima

- vrsta krova: ravni, kosi, itd.

- razvedenost građevine

- da li zgrada ima ili nema podrum (površine, volumen, otvori, karakteristike podruma itd.)

- kako su izvedeni podovi (da li su izolirani, na koji način i koliko, kakve su obloge itd.)

- kako su izvedeni stropovi (da li su izolirani, na koji način i koliko itd.)

- kako su riješena mjesta toplinskih mostova na konstrukciji

- da li ima primijenjenih obnovljivih izvora energije, u kojem udjelu i  kakvih

- kakav je sustav grijanja prostora i zagrijavanja rople vode

- oblik zgrade

- visina prostorija, zgrade

- veličina zgrade

Sve ovo nabrojeno i još mnogo drugih karakteristika se prilikom energetskog pregleda detaljno pregledava i mjeri, te se temeljem tako prikupljenih i proanaliziranih podataka izrađuje proračun u specijaliziranom programu kako bi se došlo do izračuna godišnje potrebna toplinska energija za grijanje, pa se zgrada s obzirom na potrošnju energije svrstava u određeni energetski razred. Iz ovoga se može vidjeti da energetski pregled i izdavanje energetskog certifikata nije jednostavan i brzi posao. Krajnji produkt cijelog posla je energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu. Energetski certifikat i izvješće se putem posebne platforme prijavljuju u nadležno Ministarstvo. Svaki energetski certifikat dobiva jedinstveni barkod i broj.

Koji energetski razred je neka kuća?

Tek nakon detaljnog energetskog pregleda, analiza i izrade proračuna se može znati koji je energetski razred neka zgrada. Međutim, ukoliko neka zgrada (npr. kuća) uopće nema toplinsku izolaciju na vanjskoj ovojnici (zidu), bez obzira da li ma samo običnu žbuku, ako stropovi tj. krov nije toplinski izoliran, ako je kuća izgrađena prije 1995., ako je zaštita od sunca prosječna te ako je orijentacija prosječno dobra (manje prozora na sjever, a više na jug), ne može se očekivati da će energetski razred biti dobar, (vrlo izvjesno je da će biti E ili niži).

Vlasnici kuća vrlo često energetski certifikat tj. energetski razred poistovjećuju sa kvalitetom svoje kuće ili kvalitetom gradnje, no energetski razred daje samo izračun kolika je potrebna godišnja toplinska energija za grijanje. I zbog toga potpuno ista kuća, sa potpuno jednakim karakteristikama i orijentacijom u Čakovcu ili Splitu neće imati isti razred. Zašto? Pa iz razloga što će takva kuća zbog klimatskih uvjeta u Čakovcu trošiti znatno više energije za zagrijavanje nego ista takva negdje na jugu Hrvatske, gdje su klimatski uvjeti znatno blaži.

Da bi neka kuća / zgrada bila A energetski razred, ta zgrada mora imati 15 cm (ili više) toplonske izolacije na zidovima, jako dobro toplinski izoliran strop (25 cm), jako kvalitetnu stolariju, sa kvalitetnim brtvama i staklima, jako kvalitetnu zaštitu od sunca, što manje otvora na sjever.

Zašto se energetski razred dva stana u zgradi razlikuje?

U slučajevima višestambene zgrade, energetski razred pojedinog stana od energetskog razreda cijele zgrade se može razlikovati, kao što se može razlikovati i energetski razred jednog stana od drugog stana, i najčešće je to u praksi tako,a pogotovo kada se radi o graničnim vrijednstima pojedinog razreda - npr. ako je je pojedini stan na gornjoj granici C razreda ("malo fali za B razred), a cijela zgrada je na donjoj granici B razreda ("malo iznad C razreda) . Zašto je to tako? Stan koji je orijentiran na sjever, koji ima dva vanjska zida i koji ima ravni strop prema vanjskom prostoru troši znatno više energije za zagrijavanje/hlađenje od stana koji je orijentiran na jug i nalazi se u "sendviču" sa svih strana - između stanova gore, dolje, lijevo i desno. Kada postoji energetski certifikat pojediog stana i cijele zgrade i kada se energetski razredi razlikuju, i jedan i drugi certifikat su ispravni, međutim energetski certifikat pojedinog stana daje preciznije i konkretnije podatke za taj pojedini stan od energetskog certifikata cijele zgrade. Kolokvijalno i maksimalno pojednostavljeno se može reći da je energetski razred cijele višestambene zgrade zapravo "prosječan energetski razred svih stanova/prostora u toj zgradi". Svemu ovome treba dodati i još jednu činjenicu - a to je da se tijakom posljednjih godina tehnički propis kojim se propisuju zahtjevi za izračun energetskog razreda postrožuju, to u praksi znači da ista zgrada / stan / kuća po standardima od prije 10 godina ima energetski certifikat sa energetskim razredom npr. C, a ta izta zgrada bi možda po današnjim zahtjevima tehnočkog propisa mogla imati drugačiji energetski razred (npr. D).

Energetskim pregledom zgrade se također utvrđuju svojstva postojećeg stanja termotehničkih sustava i sustava rasvjete te ostalih potrošača u građevini, čiji se režim korištenja razlikuje ovisno o vrsti građevine. U izvještaju o energetskom pregledu se utvrđuje potencijal energetski učinkovitih mjera, te se kroz analizu prikazuje i kolika je ušteda nakon uvođenja energetski učinkovitijih sustava (obnovljivih izvora energije za grijanje/hlađenje, uvođenje štedljive rasvjete itd) te se prikazuje jednostavni povratni period investicije, koji svakom vlasniku i korisniku zgrade realno prikazuje koje energetski učinkovite mjere može poduzeti da bi njegova zgrada trošila manje energije i bila ugodnija za stanovanje. Kada gledate energetski certifikat onda pogledajte i brojku tj. vrijednost Qhnd, te ćete prema tome vidjeti da li je energetski razred na samom pragu prema lošijem energetskom razredu ili je na pragu prema boljem energetskom razredu, na energetskom certifikato to imate vrlo jasno i grafički prikazano, zato je potrebno energetski certifikat dobro pogledati, a ako je potrebno zatražiti i dodatno pojašnejenje od ovlaštenog energetskog certfikatora koji ga je izdao.

Osim samog energetskog razreda u energetskom certifikatu (točnije na njegovoj 3. stranici) se prikazuju sve energetski učinkovite mjere koje je moguće implementirati na predmetnoj građevini - npr. ugradnja toplinske izolacije (fasade), zamjena stolarije itd.

Kliknite ovdje da biste preuzeli letak Energetska obnova

 

Prodajete kuću, stan ili zgradu, vlasnik ste zgrade javne namjene, pripremate se za tehnički pregled zgrade, želite energetsku obnovu - Vi trebate energetski certifikat!

Klikni ovdje i Pošalji upit za najbriži i najpovoljniji energetski certifikat.

Gumb posalji upit full 2

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte na 040 / 633 -214 ili nam se javite e- mailom: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

RITEH projekt d.o.o.

Trg sv Petra i Pavla 14

40 000 Čakovec (Mačkovec)

energetski certifikat razred

 

 

logo 200x60 

Mačkovec (Grad Čakovec)

Trg sv. Petra i Pavla 14

040 / 633 - 214

098 / 133 - 7923

info@ritehprojekt.hr